A digitális transzformáció, avagy a korunk „citrom ízű banánja”?

Két szó egymás mellé írva: „digitális transzformáció”. Napjaink divatos kifejezése. De mit is jelent valójában, és miért fontos az üzleti élet szempontjából?

 

 

Vitathatatlan, hogy az okoseszközök és az online kommunikáció korát éljük. Sokak szerint egy vállalkozás ma már nem is létezhet anélkül, hogy jelen lenne az interneten, és tevékenysége egy részét vagy egészét digitálisan végezné.

Ez az átalakulás rengeteg új, érdekes lehetőséget tartogat, azonban sokan továbbra is úgy tekintenek rá, mint komoly teherre, felesleges kihívásra.

Szükség van-e egyáltalán a digitális transzformációra, és ha igen, hogyan igazodhat egy cég a felgyorsult világ egyre magasabb elvárásaihoz?

Digitális transzformáció – üres frázis, vagy az evolúció következő lépése?

A digitális transzformáció nem más, mint az a folyamat, melynek során egy cég a digitális technológiát valamennyi tevékenységében integrálja. Gyakorlatilag azt is mondhatnánk, hogy a fogalom a működés teljes, digitális alapokra történő áthelyezését jelenti.

Nem véletlen, hogy ez a procedúra a hazai vállalkozások egyik legnagyobb félelme. Komplex és bonyolult kihívásnak tűnik, aminek ráadásul nagy tétje van.

Sokak szerint ugyanis a digitális transzformáció nem egyszerű lehetőség, hanem a jövő egyetlen, járható útja, és azok a cégek, akik képtelenek felzárkózni a big data, a mesterséges intelligencia, az 5G, és az IoT korához, egyszerűen lassú halálra vannak ítélve.

A helyzet egyelőre persze nem ilyen súlyos, de valóban jobb odafigyelni a modern idők szavára. Valóban érdemes elgondolkodni azon, hogy a folyamatosan változó, felgyorsult világban vállalkozásunk alapjait digitális platformokra helyezzük, már csak azért is, mert a transzformáció által kínált lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen.

Gondolni kell a jövőre

Annak érdekében, hogy cégünk hosszútávon megállja a helyét a piaci versenyben, rendkívül fontos, hogy ne csak hetekkel, de hónapokkal, vagy akár évekkel előre tudjunk gondolkodni. A felgyorsult, technológia-orientált világban pedig egyre nehezebb pontosan megtervezett digitális transzformációs stratégia nélkül helytállni.

Azok a cégek, akik nem képesek vállalati szinten alkalmazkodni a változásokhoz, egyszerűen lemaradnak a versenyben, és lassan, de biztosan kihullanak a mezőnyből.

Az üzleti stratégia megtervezése tehát az első olyan lépés, mely elindíthatja cégünket a felzárkózás útján, és segíthet abban, hogy a modern korral kompatibilis szintre emeljük munkafolyamatainkat.

Gyakorlati tudás a túlélés érdekében

A tervezés önmagában véve kulcsfontosságú, azonban nem minden. Az üzleti stratégia megvalósításához rendkívül fontos az agilis, versenyképes tudás, mely segít helytállni a legrázósabb szituációkban is.

Az üzleti életben sokszor nagyon gyors döntéseket kell hoznunk, melyek gyakorta vállalatunk hosszú távú működésére, a profitra, vagy cégünk megítélésére is komoly hatással lehetnek. A felgyorsult tech-világ pedig egyre inkább gyakorlatközpontú, ami azt jelenti, hogy a problémák megoldása megfelelő gondolkodású, cselekvőképes szakembereket kíván.

Szimulációkkal a siker felé

Jól tudjuk, hogy senki sem születik több évtizednyi munkatapasztalattal. Azzal is tisztában vagyunk, hogy néhány cégnek úgy tűnhet, a digitális transzformáció néha túlzottan nagy elvárásokat támaszt vele szemben.

Nem kell azonban aggódni, hiszen az alkalmazkodás képessége, csakúgy, mint rengeteg más dolog, szintén tanulható, gyakorlatias módon elsajátítható.

Az üzleti szimulációk teljesen mást kínálnak, mint az iskolapadban bemagolható, száraz tananyagok. Minden egyes kurzus külön élmény, mely a tapasztalati tanulás alapjain, gyakorlatias módon ad át versenyképes tudást, elméleti anyag helyett éles helyzetekben alkalmazható ismereteket.

Ezek a képességek segítenek abban, hogy te és munkatársaid is megálljátok a helyetek a tech-orientált világban, és a digitális átalakulás szenvedés helyett egy lehetőség legyen, számotokra. Olyan esély, mely gyakorlati tudásotoknak hála új, korábban sosem látott horizontokat nyithat meg cégetek előtt.

 

 

A szerzőről:

Üzleti szimulációs partner, ITSM tanácsadó, ITIL®4 MP/Expert és akkreditált oktató

Vályi-Nagy Péter