ITIL®4 Managing Professional Transition vizsga tapasztalatok

 

Az ITILv3 Expert megszerzése eléggé embert próbáló kihívás volt, hiszen amellett, hogy több középhaladó vizsgával is meg kellett küzdeni, a legvégső MALC esettanulmányokra (10 db) történő válaszadás meredeken exponenciális ívet adott a nehézségi szinthez.

Bevallom nem is elsőre (és nem is másodikra) sikerült teljesíteni az Expert fokozat követelményeit, ám ez így még értékesebbé tette számomra a megszerzett minősítést. Annyira, hogy még a hologramos oklevelet hard copy formátumban is megrendeltem a PeopleCert-től, amelyhez még egy khhmm… „sajátságos” kitűző is jár.

 

Mi ez az ITIL® MP Transition?

Az ITIL MP transition vizsga tulajdonképpen egy magas szintű bridge, amely a megszerzett ITILv3 Expert minősítést ITIL®4-esíti, azaz nem kell a végigjárni a szokásos középhaladó szamárlétrát, hanem azonnal az ITIL MP oklevél megszerezhető. A különbség talán annyi, hogy az oklevél jelzi, hogy „Transition” vizsga által lett elérve a fokozat, nem pedig a szokványos Foundation és Intermediate szintek teljesítését követően.

 

Felkészítő anyag

Fontos tudni, hogy az ITIL®4 MP Transition „csak egy vizsga”, amelyhez nem szükséges külön akkreditált tanfolyam, hiszen az ITIL Expert vagy a megfelelő számú kreditponttal már mentesültünk ez alól.

A felkeszüléshez az ITPreneurs által készített, ITIL Managing Professional Transition PDF anyagot használtam. Eleinte félelmem volt ezzel kapcsolatosan, mivel ez nem az AXELOS „core publication” köteteinek egzakt másolatát tartalmazza, hanem egy, kifejezetten a vizsgához készült, ITIL trénerek által szerkesztett több száz oldalas anyag. Persze utólag kiderült, hogy teljesen alaptalan a félelmem…sőt!

 

A felkészülés és tanulságai

A COVID-19 által „nyújtott” bezártságot úgy gondolom sikerült jól átkonvertálni azzal, hogy a minősítés megszerzésére törekedtem. 2 hét intenzív felkészüléssel számolva indultam neki a felfedező utazásnak, vagy utalva a könyv által sokat említett angol kifejezésre: „journey”. Összességében és „érdemben” kb. 24 óra + a tesztvizsgák 1-1 órája és kiértékelése.

Ami tanulsággal szolgált a felkészülési időben – tanácsaim:

 • Jó, ha tudja az ember, mikor fogékony az ismeretanyag befogadására, nem pedig csak zombiként átfutva egyfajta automatizmussal végighalad a sorokon (volt ilyen sokszor). Ha észreveszed, hogy fáradsz és a „no more input allowed” felírat megjelenik a szemed előtt, csinálj teljesen más – lehetőleg fizikai – tevékenységet (edzés, séta, esetleg egy rész a kedvenc sorozatodból – a távirányítóért is biztos fel kell kelni a székből).
 • Érdemes mindenképpen átolvasni és értelmezni az anyagot, majd ezt követően azonnal kitölteni a tesztvizsga anyagot (sample paper 1 és 2). Régebben elkövettem azt a botorságot, hogy a sok átolvasást követően kezdtem tesztelni a tudásomat, tulajdonképpen 1-2 nappal a vizsga előtt, ezzel elveszítve annak lehetőségét, hogy újraértelmezhessem a hibákat, a kimaradt részeket. Mindenképpen a fejezetek végén a mini tesztkérdéssorokat is becsülettel meg kell oldani és utána is nézni, miért helytelen 1-1 válasz.
 • Ha találsz olyat, ami új és ha nem érted, igenis keress rá a neten. Annyi jó anyag, előadás van, ami kiválóan elmagyarázza az adott fogalmat vagy koncepciót. Nekem pl. a Cynefin-el (ejtsd: „ken-évin” – nem vicc!) akadt kis gondom, amelyre Kaimar Karu (többek között az ITILv3 Practitioner könyv szerzője, észt informatikai miniszter) egyik professzionális előadása volt a gyógyszer. Köszi Kaimar (itt található)!
 • Használjuk a syllabus-t (itt található), hogy lássuk a vizsgán feltett kérdések arányát, illetve, hogy melyik terület (ITIL-F, CDS, DSV, HVIT és DPI), amelyre feltétlenül készülni szükséges (a felkészítő anyagokban az érdemi ismeretek mellett néha színezék és vegyi anyag is található).
 • Nagyon nagy anyagról van szó, ezért nem kell megijedni, ha hirtelen nincs meg a válasz a fejünkben, viszont a tudás annyira biztos kell legyen a vizsgára, hogy ki tudjuk választani az ésszerű megoldásokat és le tudjuk szűkíteni a helyes válaszok körét.
 • Jöjjünk rá, hogyan alkalmaznánk a leírtakat a valóságban, milyen általunk ismert gyakorlathoz tudjuk kötni az ismereteket. Érdemes néha megállni és elgondolni 1-1 szituáción, amelyre igaz lehet a téma. Ha ezt sikeresen alkalmazzuk, sokkal mélyebben elraktározódik az információ és jelentős előnyre tehetünk szert ezáltal a vizsgán, illetve a későbbi alkalmazás során.
 • Az ITIL®4 és az ITIL®4 MP Transition anyaga és ismeretei tulajdonképpen már az, amiben most is élünk, valamint az, amelyben reményeink szerint élni fogunk. Próbáljunk rá így is gondolni és befogadni a tanultakat.


A ITIL® MP Transition vizsga

Mivel online vizsgáztam, így ennek a tapasztalatait tudom leírni.

A regisztráció elég könnyen ment, mivel volt bőven időpont az elkövetkezendő napokra, így ráböktem egy kellemes délutáni időpontra. A PeopleCert rendszere, a visszajelzések és minden a vizsgával kapcsolatos tevékenység mintaszerűen működött.

 

PeopleCert vizsgarendszer

A vizsgát otthon egy webkamerás laptoppal csináltam. Előtte szobaajtók bezárása, kis rendrakás, net kapcsolat sebességének tesztelése, személyi előkészítése és máris bejelentkezhettem a PeopleCert vizsgarendszerébe. Addigra már teljesen „zizi” volt a fejem az izgalomtól, mert azért nem kicsi a tét.

Úgy döntöttem, hogy már az előzőleg szkennelt személyimet előlapját fogom feltölteni, mire kiderült, hogy mindkét oldaláról szükséges kép. Gyorsan előkerestem a másik felét is, majd a sikeres feltöltést követően meg is szólított a vizsgafelügyelő (azaz Proctor – neeem, nem a Rendőrakadémiából vagy a Banshee sorozatból). A webkamerás szoba-körbemutogatás után jöhetett a 40 kérdéses izgalom.

 

Para és a megmaradt gógyi

Látva a hatalmas nagy kérdéslistát, egyre jobban kezdtem összemenni a széken, de gondoltam ezt addig engedem csak meg, amíg még elérem a laptop billentyűzetét és a kamera látképében tudok maradni. Ennyit az izgalmam fokáról…

Neki is kezdtem. Sorra haladva, többször átolvasva a szövegeket igyekeztem a már tesztvizsgákból megismert aljas szó-csapdákat (1-1 szót beszúrnak a definícióba és máris más értelmet nyer – azaz helytelenné válik) kikerülni. Persze idegesített a képernyő jobb felső sarkában is pörgő óra (állítom sokkal gyorsabban mért, mint ahogy szokott 😊).

 

Kérdés-összetételek és megoldások

 • Voltak összetettebb, bonyolultabb kérdések, amelynél 1-1 gyakorlati problémára kellett megoldást találni. Persze ezeknél nem volt elég a definíció, hiszen most éppen itt nem erre voltak kíváncsiak. Bevallom volt olyan kérdés, amelynél kénytelen voltam megjelölést (flag) alkalmazni, mert ott az adott pillanatban nem tudtam jó megoldást rá és inkább igyekeztem haladni azokkal, ami biztosan jól menne. Talán 6-7 kérdés volt, ahol nem voltam biztos és később visszatértem rájuk.
 • Néha (3-4 alkalom biztos) előfordult az is, hogy hihetetlenül egyszerű kérdést dobott a rendszer. Itt azért igyekeztem óvatosan, inkább 2x-3x átnézni valóban az-e a válasz, ami csípőből érkezne.
 • A kedvenceim azok voltak mégis, amikor négy állításból kellett kiválasztanom, hogy csak az 1 és 2, csak a 2 és 4 vagy a 2 és 1, illetve ezek tetszőleges kombinációi lehetnek-e a helyesek. Itt gyorsan megkerestem a legnagyobb blődséget és máris kevesebb válasz maradt a játékban. Ekkor úgy véltem mindig sikerült a legészszerűbb megoldást találni.
 • Előfordult az is a kérdésekben, hogy a sok egyértelmű tényező ellenére mégis mást kellett kiválasztani, mint helyes megoldás. Igen, az aljas egyszavas szó-csapdák miatt. Óriási, ha már kiismered ezt a „szívatást” és ezáltal ki tudod kerülni.

 

Ésszel és rendszerben gondolkodva

Fontos volt az is, hogy ne kapkodjak, mégis figyeljem a fennmaradó időt (ahogy a bölcs angol mondja: „Take your time.” azaz „Nem kell kapkodni.”).

Próbáltam professzionálisan és higgadtan a feladatra koncentrálni, tulajdonképpen bennmaradni a „most” -ban. A 40 kérdés végeztével egyenként rárepültem a flagelt mumusaimra és mindegyikre találtam valamit, amely éppen akkor helyesnek tűnt. Általában ezt úgy fogom fel, mint amikor a lemezjátszó tűje nem a megfelelő barázdán van és meg kell várni míg odaér. Ez egyre többször jön elő, mint segítség. Nem kell azonnal (rossz) döntést hozni.

 

 A jutalom

Határozottan rányomtam az End Exam gombra, majd vártam az ítéletet. Nos sikerült saját magamat is meglepnem az eredménnyel, mivel mindössze csak 2 helytelen választ adtam a 40 kérdésre, ezzel 95%-ot elérve. Mondhatom, hogy ez az egyik legjobb ITIL® vizsgám. Még az ITIL®4 Foundation-nál (ok, arra nem is ennyit készültem) is jobb lett. 😊

Persze ilyenkor csak az előzetes eredményeket kapja meg a vizsgázó (SoR – azaz Statement of Results) és lehet várni a hivatalosan megerősített visszaigazolásra, amely már a minősítést jelző oklevelet is hozza magával.

Meglepő módon már másnap meg is érkezett ez, így egy kisebb sziklányi kihívás gördült le rólam így a hétvégére. Most a következő kihívás vagy inkább felelősség az, hogy a megszerzett tudást hogyan lehet a lehető legjobban, legszemléletesebben átadni az elkövetkezendő ITIL tréningek résztvevőinek, amelyeket már én fogok tartani számukra.

Egy nagy-nagy kalappal az ITIL MP Transition vizsga előtt álló kollégáknak!

Jó felkészülést kívánok mindenkinek!

Mit hol találsz:

 

 

A szerzőről:

Üzleti szimulációs partner, ITSM tanácsadó, ITIL®4 MP/Expert és akkreditált oktató

Vályi-Nagy Péter