Minden amit eddig nem mertél megkérdezni a MarsLander® szimulációról!

Számos videó, kép és cikk jelent már meg a témában, amely körülírja miről is szólnak az üzleti szimulációk. De vajon ezek segítettek abban, hogy elgondolkozzunk érdemben egy ilyen workshop hasznosságáról, vagy hogy jelentkezzünk is egy ilyen szimulációs bemutató alkalomra?

Ha a válasz nem, úgy ebben a cikkben igyekszünk helyére tenni a dolgokat és eloszlatni azokat a félelmeket, ködös előítéleteket, amelyek eddig meggátoltak többeket abban, hogy kipróbálják és saját bőrükön tapasztalják meg a workshopok pozitív hatásait.

Ha valaki regisztrált résztvevője egy ilyen szimulációs workshopnak, mint amilyen a MarsLander®, úgy számítania kell rá, hogy az egész napos játék több fordulóban, 9:00-17:00 között kerül esetenként megrendezésre. Amennyiben egy bemutató erejéig van jelen a rendezvényen, úgy egy nagyjából 3 órás délelőtti (9:00-12:00) vagy délutáni (13:00-16:00) időtartammal kell számolnia.

A szimulációk alapszabályai:

  • Ne pánikolj! Nem fognak senkit sem kilőni a Marsra és nem száműznek párhuzamos dimenziókba. Ez egy közös, szórakoztató program, amelyben célunk felfedezni képességeinket és játékos tanulás formájában megismerni új munkamódszereket, amelyeket ugyan eddig is használtunk a mindennapi munkánk során, de elképzelhető, hogy „nem adtunk neki nevet” (lásd. Lean, ITIL, Agile, DevOps stb.) és nem feltétlenül kerültek rendszerezésre a fejünkben.
  • Öltözz kényelmesen! Itt nem a ruha teszi az embert és sokkal jobb, ha jól érzed magad a szimuláció során, nem pedig egy pingvinként vagy kisestélyiben feszengsz a szimulációs küldetés megvalósítása során. Igaz lesznek izzasztó döntési helyzetek, de ezt légkondícionálóval ellensúlyozzuk majd!
  • Érkezz időben! Sőt az sem bűn, ha kicsit korábban toppannál be, hiszen a kezdésig kötetlenül tudsz beszélgetni a már megjelent résztvevőkkel vagy a magával a szimulációt vezető instruktorunkkal. Bemutatkozhattok egymásnak és egy forró csésze kávé vagy tea elfogyasztása mellett még jobb kapcsolat alakulhat ki, amely megalapozhat egy kellemes napot!
  • Ne félj kérdezni! Bármennyire is meglepő, de mi szimulációs instruktorok kifejezetten szeretjük a kérdéseket, hiszen azok visznek mindannyiunkat előbbre! Egy-egy jól és időben feltett kérdés komoly előnyt nyújthat a szimulációs küldetés sikerességének elérésében. Nem beszélve arról a tényről, hogy azon kérdések, amelyeket soha nem tesznek fel, többnyire NEM lesz a válasz.
  • Ne kezdj szakirodalmat olvasni! Nem kell semmivel sem készülnőd, sőt igazából annyit kell tudnod a Marsról, hogy az egy igazán vörös bolygó. A Lean vagy az IT szolgáltatásmenedzsment hetedhét bugyrát pedig ne is említsük. Itt fogjuk ezeket megtanulni és gyakorlatban kipróbálni, ahogy a vizualizációs tábla (Kanban) használatát vagy a Terméktulajdonos (Product owner) szerepének alapelveit.
  • Nem kell az emelt szintű matematika! Valóban aljas lenne tőlünk, ha bonyolult röppályaadatokat és hajtómű-üzemanyagfelhasználást számoltatnánk a résztvevőkkel. Ezeket már a küldetés elején kiszámítottuk és betápláltuk a DELTA20-as szuperszámítógépünkbe! Egyébként is elvinné a szimuláció fókuszát, hiszen célunk az új munkamódszerek és eszközök játékos megismerése.

Nyilván nagyon sok mindent fel lehetne még sorolni, de – tapasztalatunk szerint – amit feltétlenül lényeges tudnod, azt úgy gondoljuk sikerült pár mondatban leírni.
Most pedig ugorjunk bele a nap részletezésébe:

Egy MarsLander® szimulációs nap általában reggel 9:00-kor kezdődik, a szimulációs instruktor köszönti a megjelenteket!

Ha ismert a résztvevői kör, például egy cég munkatársai vesznek részt a küldetésben, akkor már előzetesen kisorsoljuk, ki és milyen pozícióban vesz részt a feladatok végrehajtásában, milyen osztályt fog képviselni a képzeletbeli SPACE-Y nevű cégünknél. Amennyiben nyílt képzésről, netán bemutató szimulációról van szó, ahol a résztvevők nem ismerik egymást, ott sorsolással döntjük el a szerepköröket.

Ezt követően bemutatásra kerülnek a MarsLander® szimuláció játékszabályai, illetve ismertetésre kerülnek az egyes szerepkörök és azok tennivalói. Ezért fontos, hogy már az elején tudjuk, hogy ki milyen szerepkörbe kerül, hiszen akkor az adott résztvevő már azon az információkra fókuszálhat, amelyek érintik a pozícióját.

A bemutatót követően elindul a játék és a résztvevők 30 percet kapnak, hogy összeszervezzék működésüket, megismerjék a csapat többi tagját és egy stratégiát alakítsanak ki a működésükre vonatkozóan. Nyilván ez ijesztőnek hathat, de itt a szimulációs instruktor a háttérben folyamatosan figyeli a csapat működését, haladását és egy-egy feltett kérdéssel, a szabályok újbóli ismertetésével irányba állítja a folyamatokat. És igen, nyugodtan kérdezzetek!

Ha a szimulációt vezető instruktor úgy ítéli meg, hogy a csapat érettsége megfelelő, elindítja az éles küldetés első fordulóját, ahol a résztvevőknek már konkrét feladatokat kell megoldani, igyekezve a lehető legoptimálisabban kihasználni az aktuálisan rendelkezésre álló erőforrás-kapacitásait.

Fontos, hogy ezt olyan módon tegyék meg, amely szorosan illeszkedik a MarsLander® küldetési céljaihoz és biztosítsa a küldetés további fordulóinak sikerét! Az éles játékrészek, amelyeket SPRINT-nek hívunk, többnyire 6×3 percesek, azaz a csapatnak 18 perce van a fordulóbeli célok sikeres végrehajtására és az egyéb váratlanul érkező események megoldására.

Az éles SPRINT-ek befejezését követően az instruktor kiértékeli a csapat tevékenységét, meghatározza sikerességét, amelyet egy pontozótáblán mutat be részükre.

Ezt követően újabb 20-30 percben (a csapat érettségétől függően) reflexió keretén belül közösen megbeszéljük a történteket. Itt igyekszünk a lehető legtöbb információt összegyűjteni az együttműködés, a kommunikáció és a küldetési célok teljesülésének mértékéről. Fontos, hogy a csapat érdemben reagáljon az egyes résztvevők által elhangzottakra és amennyiben ez szükséges, közösen javítsák, fejlesszék működésüket. Ezeket a reflexiós részeket a szimulációs instruktor moderálja.

Természetesen a fordulók között szüneteket is tartunk, sőt a teljes napos tréning esetén ebédszünettel is számolni kell, amely időtartama cégtől, helyszíntől függően változhat.

A további fordulók is a fentiekhez hasonlóképpen működnek annyi változással, hogy az egyes fordulók elején újabb és újabb célok kerülnek meghatározásra, amely a stratégiai, küldetési célok elősegítését segíti elő.

A szimulációs workshop végeztével az instruktor zárja a napot és a fennmaradó időben a résztvevőkkel közösen megvizsgálják a nap tanulságait, illetve a vállalati célokhoz mérten határozhatnak meg jövőbeli akcióterveket – amennyiben az része volt a tréninggel szemben támasztott igényeknek.

 

Reméljük, hogy a fentiekkel sikerült egy picit közelebb kerülnöd a workshophoz és ezen információk birtokában gondolod át, mennyire lehet ez hasznos számodra!

Amennyiben kedvet kaptál és részt vennél egy MarsLander® szimulációs bemutatón, az alábbi linken tudsz regisztrálni a már nem is olyan távoli, 2023. szeptember 7.-én, csütörtökön megrendezésre kerülő SIMULATION DAY #1 programunkra:

Simulation Day #1

Ha pedig érdekel, hogy kivel fogsz találkozni ezen a szimulációs workshopon, ajánljuk figyelmedbe a következő videót, amelyben éppen a MarsLander® szimulációról esik szó:

MarsLander – TV2 Innovátor (2022.09.24.)

 

 

 

 

A szerzőről:

Üzleti szimulációs partner, ITSM tanácsadó, ITIL®4 MP/Expert és akkreditált oktató

Vályi-Nagy Péter