Darwin után szabadon, avagy mit jelent az evolúció az üzleti életben?

Az evolúció és az üzleti élet több hasonlóságot mutat egymással, mint elsőre gondolnánk. Megmutatjuk, miért lenne jó üzletember Darwin, és hogyan lehetsz te is a legjobb versenytársaid között.

 

 

Az üzleti életet gyakran szoktuk a vadonhoz hasonlítani. Nem véletlenül, hiszen olyan világ ez, ahol a természethez hasonlóan kegyetlen törvények uralkodnak.

Akárcsak a dzsungelben vagy a tundrán, a piaci versenyben is rengeteget számít az, hogy képes vagy-e megfelelően alkalmazkodni a körülményekhez. És persze az, hogy mennyire agilisan tudsz reagálni a hirtelen felmerülő problémákra, új helyzetekre.

Charles Darwin, az evolúció elméletének atyja saját idejében kiváló cégvezető lehetett volna. Most azt is megmutatjuk, miért, és hogy az általa papírra vetett igazságok hogyan és miként alkalmazhatók akkor, ha te is szeretnél sikeres vállalkozást építeni, céget üzemeltetni!


Darwin, mint üzletember

Charles R. Darwin nevét mindenki ismeri, nem véletlenül. Minden idők egyik legjelentősebb természettudósa, aki kutatásai során az egyik legnagyobb titok nyitjára jött rá: megfejtette a természet ősidőktől kezdve működő törvényeit.

Darwin volt az, aki először papírra vetette a fajok fejlődésével kapcsolatos tézist, mely szerint a természetben túlélés során nem az erő, sokkal inkább az alkalmazkodóképesség számít.

Elmélete szerint minél hatékonyabban tudunk adaptálódni saját környezetünkhöz, annál nagyobb az esélye annak, hogy képesek leszünk legyőzni a minket körülvevő problémákat, és ezáltal pedig az evolúció egy újabb szintjére léphetünk.

Ha jól belegondolunk, nincs ez másképp az üzleti életben sem. A kis- és nagyvállalatok világában a folyamatos fejlődés egyaránt teljesen normális dolognak számít. Elég csak arra gondolnunk, hogy a világ legnagyobb cégei is kicsiben kezdték, és a körülményekhez, aktuális elvárásokhoz alkalmazkodva nőttek akkorára, amekkorák napjainkban.

Tökéletes példa erre az eleinte csak könyvek értékesítésével foglalkozó Amazon, ami mára világméretű kereskedelmi vállalattá nőtte ki magát. Mindez annak köszönhető, hogy üzemeltetői felismerték a piaci igényeket, és megfelelő módon tudtak alkalmazkodni olyan elvárásokhoz, melyekről eleinte maguk a fogyasztók sem feltétlenül tudták, hogy rendelkeznek velük.

Ez a folyamat azonban nem működött volna rugalmasság nélkül, és annak a felismerésnek a hiányában, hogy az üzleti életben az éles helyzetekből, átélt szituációkból tanult dolgokat fordíthatjuk leginkább előnyünkre.


Az éles helyzetekből tanulunk igazán

Ahhoz, hogy a legváratlanabb szituációkban is megálljuk a helyünket, rendkívül fontos a gyakorlatias, agilis gondolkodás elsajátítása. Ez viszont olyan képesség, melyet a tankönyvekből bármennyire szeretnénk, nem tudunk megtanulni.

„Gyakorlat teszi a mestert”, tartja a mondás is, melyet kezelhetünk egyszerű közhelyként, azonban jobb, ha nem így teszünk. Hatalmas igazság ugyanis, hogy bizonyos élethelyzetekben csak akkor teljesítünk jól, ha gyakorlatiasan, tapasztaltan vágunk neki az adott probléma megoldásának.

Ahhoz, hogy az üzleti élet meghatározó szereplői lehessünk, bizonyos helyzeteket szükséges átélnünk. Egyes problémákat fontos saját erőből megoldanunk, hogy az ilyen módon szerzett tudást munkánk során kamatoztathassuk.

Ne feledjük ugyanis Darwint, aki már az 1800-as években megfogalmazta: nem a legerősebb szervezetek maradnak életben, hanem azok, amelyek a leginkább képesek alkalmazkodni.


Szimulációk a szervezeti evolúció érdekében

Az üzleti szimulációk lényege nem más, mint a gyors, agilis döntést igénylő helyzetek gyakorlati leképzése. Egy-egy kurzus különböző módon segít a rázós szituációk megtapasztalásában és gyakorlatias, folyamatos kommunikáción, problémamegoldáson alapuló módon tanít meg azok kezelésére, megoldására.

A tréningek legfőbb feladata, hogy résztvevők elméjében az alkalmazkodás jelentőségét, és segítsen nekik abban, hogy éles helyzetekben is a leggyorsabb, legkreatívabb módon reagálhassanak a kihívásokra.

Abban az esetben ugyanis, ha képtelenek vagyunk a való világban felmerülő szituációkhoz alkalmazkodni, az erősebb, furfangosabb vetélytárs diadalmaskodik felettünk. És újabb közhellyel élve azt mondhatnánk: felfalnak a farkasok.

 

A szerzőről:

Üzleti szimulációs partner, ITSM tanácsadó, ITIL®4 MP/Expert és akkreditált oktató

Vályi-Nagy Péter