Agilisan, vagy csak gyorsabban fejjel a falnak?

Sok cég hivatkozik az agilis módszertanra, ha a rendszerszintű működés fenntarthatóságáról van szó. Tényleg működik az agilis megoldás, vagy sok esetben csak látszat, minden a legnagyobb rendben a szervezeten belül?

 

 

Az elmúlt években az úgynevezett agilis irányzatok szinte futótűzként terjednek az üzleti élet berkein belül. Egyre több cégtől hallani, hogy dolgozóikkal szemben az agilis szemléletmód alapkövetelménynek számít, azonban sok esetben maguk a szervezetek sincsenek tisztában azzal, mit is jelent ez a fogalom valójában.

Ahhoz, hogy egy cég megfelelően működjön, nem elég megkapargatni az agilis módszertanok felszínét. El kell merülni a témában, és az alapelvek értelmezésének segítségével kell megtalálni a problémának a gyökerét, mely meggátolja vállalatunkat a sikeres működésben.

 

De hogyan is csináljuk ezt úgy, hogy valóban működőképes legyen?

Először is, érdemes néhány szót ejteni arról, mit jelent pontosan az agilitás.

Az agilitás értelmezése sok szempontból eltérő lehet, azonban abban a legtöbb definíció megegyezik, hogy nem más, mint egyfajta gondolkodásmód. Összetett dolog, módszertanok és eszközök összessége, melynek lényege, hogy mindig tettre készen, gyorsan, és hatékonyan dolgozhassunk.

Az agilis ember mindig proaktív, észjárása gyors, folyton azt nézi, mit tehet annak érdekében, hogy a dolgok hatékonyan működjenek körülötte.

 

És hogy mit jelent mindez szervezetfejlesztési szempontból?

Az agilis módszertan lényege a rugalmasság. Az, hogy munkánkat gyakorlati alapokra támaszkodva minél gyorsabban, minél hatékonyabban végezzük. Az agilitás alapvető feltétele a hatékony kommunikáció, az együttműködés, valamint a változásokra való fogékonyság.

Az agilitás fogalmát eleinte az IT-szektorban dolgozók használták, azonban napjainkra a legtöbb iparágban egyre inkább elterjedtnek számít az agilis módszertan alkalmazása.

 

De vajon tényleg bármely cég hatékonyan tudja integrálni szervezeti működésébe az agilis módszertant?

A kérdésre a válasz az, hogy igen. Azonban a dolog nem ilyen egyszerű. Annak, hogy az agilis módszertant megfelelően tudjuk alkalmazni, akadnak bizonyos előfeltételei. Sok vállalat ugyanis csak egyfajta trendi jelzőként aggasztja munkafolyamataira az agilis meghatározást, ezzel megpróbálva elfedni a tényleges hiányosságokat.

Az igazság azonban az, hogy a megfelelő működéshez szükséges eredményességi szintek eléréséhez az alapoktól történő megújulásra lenne szükség.

 

Nem elég, ha az elméletet értjük

Az agilis módszertanok elmélete könnyen értelmezhető, gyakorlati alkalmazásuk azonban ennél már jóval bonyolultabb. Annak érdekében, hogy saját cégünk működését valóban agilis alapokra helyezhessük, fontos, hogy tisztán lássuk azt, miben is gyökerezik a probléma valójában.

Ez pedig általában a gyenge szervezeti kommunikációra, a dolgozók problémamegoldó képességének hiányára vezethető vissza.

Ha szeretnénk, hogy cégünk úgy működjön, ahogyan az az agilitás fentebb említett definíciójának is megfelel, fontos, hogy ezeknek a problémáknak a megismerésével, elhárításával kezdjünk. Hiszen a remélt eredményességi szint kizárólag akkor érhető el, ha az általunk vezetett szervezetről tudjuk azt, hogy biztos alapokon áll.

 

Tapasztalat nélkül az egész csak fellegvár

Ha szeretnénk, hogy egy vállalkozás működőképes és valóban agilis legyen, fontos, hogy minden szinten jól szervezett legyen, és dolgozói gyakorlati tapasztalatokra támaszkodva, a kritikus gondolkodás mellett képesek legyenek az önálló problémamegoldásra.

Ehhez azonban szükség van arra, hogy munkatársaink valóban rendelkezzenek azzal a szakmai tapasztalattal, melyet az általuk betöltött munkakör a gyakorlatban megkövetel. Napi szinten számos olyan helyzet adódik, ahol elég csak egy jól elkapott minta, egy elgondolás, amely tovább tudja lendíteni a csapatot a nehezebb szituációkban vagy döntési helyzetekben.

Ebben segítenek módszertani szimulációink, melyek lényege, hogy intenzív gyakorlati képzés keretében olyan tudás elsajátításához segítsék hozzá a résztvevőket, melynek birtokában a legrázósabb hétköznapi szituációban is képesek helytállni, és valóban agilisan, hatékonyan dolgozhatnak.

A szerzőről:

Üzleti szimulációs partner, ITSM tanácsadó, ITIL®4 MP/Expert és akkreditált oktató

Vályi-Nagy Péter