Apollo 13™

Töltse be a houstoni irányítóközpont bármely kritikus pozícióját és mentse meg a legénységet! Vegyen részt a NASA legsikeresebb kudarcának szimulációs feldolgozásában és vigye haza a tanulságokat, amelyeket a napi munkája során is sikerrel használhat!

Letölthető ismertető anyag magyar nyelven:

Letöltés

A szimuláció témája:

A szimulációs tréning a NASA 1970-es Apollo 13 küldetését dolgozza fel. Ez a NASA harmadik, a Hold felfedezését szolgáló küldetése volt, amely a már-már rutinnak számító feladat helyett majdnem 3 asztronauta halálát okozta. Szerencsére a legénység megmenekült a földi kiszolgálók csapatmunkájának, a hatékony folyamatoknak és az alkalmazott technológiáknak köszönhetően.

A bekövetkezett események bravúros megoldását és az Apollo 13 küldetés sikerének kulcstényezőjét azon bevált gyakorlatok adták, amelyeket a 2011-ben leírt ITIL folyamatai és más hasonló szolgáltatásmenedzsment területre vonatkozó keretrendszerei tartalmaznak.

A szimuláció során a résztvevők ugyanazon eseményekkel és problémákkal találkozhatnak, amelyeket a houstoni központ irányítószemélyzete élt át az Apollo 13 küldetése során. Megfelelő csapatmunkával és az ITSM-alapú folyamatok hatékony működtetése révén a csapat képes lesz a szimuláció sikeres végrehajtására és a holdkompban rekedt asztronauták megmentésére.

A játékvezető a legénység, a beszállítók és a küldetésvezető szerepét játssza. A szimuláció során a játékvezető különböző esemény, incidens és kéréskártyákkal fordul a résztvevők által működtetett küldetésirányítás felé, tesztelve a csapat által megtervezett és támogatott folyamatok helyességét, illetve érettségi szintjét. Az incidens-kártyák az Apollo 13 űrhajó parancsnoki moduljával, holdkompjával és kiszolgáló egységeivel kapcsolatos eseményeket jelképezi, amelyre a résztvevőknek a szolgáltatási megállapodásban leírtak szerint kell érdemben reagálniuk, figyelembe véve a NASA küldetés alapvető céljait és sikerkritériumait.

CÉLKÖZÖNSÉG:

A szimuláció az alábbi 8-12 fős csoportok részére hasznosítható.

Azon Vezetők és Szakemberek részére akik:

  • meg szeretnék tapasztalni a folyamatalapú munkavégzés előnyeit,
  • azonosítani szeretnék a házon belüli fejlesztendő területeket,
  • az elméletet kívánják átfordítani gyakorlati tudássá (pl. ITIL).

Csapatok részére, akik:

  • együttműködésüket és kommunikációjukat kívánják fejleszteni
  • jobban teljesítő csapattá szeretnének válni.

TANULÁSI CÉLOK:

A tanulási célok nagyban függnek attól, hogy mi az, amit a szervezet el kíván érni, illetve hol tart éppen az ITSM bevezetésében, amely során a nehézségeit orvosolni szeretné. Néhány cél, amely a tréning segítségével elérhetővé válik:»hogyan alkalmazzuk a folyamatos szolgáltatásfejlesztést pragmatikus módon és ezhogyan váljon kollégáink részére mindennapos gyakorlattá,»hogyan integrálhatjuk a „4P” elemeit (Emberek, Folyamatok, Termékek és Partnerek),hogy értéket biztosítson a szervezetünk számára,»hogyan tudnak a jó menedzsment eszközök segíteni a munkafolyamatok kezelésébenés irányításában, valamint a tudásmegosztás támogatásában,»hogyan tudjuk hatékonyan kommunikálni a világosan meghatározott feladatok,szerepek és felelősségek fontosságát.

AGILIS SZOLGÁLTATÁSMENEDZSMENT

Napjainkban az informatikai szervezeteket egyre inkább arra ösztönzik, hogy az IT Szolgáltatás menedzsmentet tegyék „agilisabbá”. Noha nem teljesen erre a célra terveztük a szimulációt, olyan koncepciók feltárására is használható, mint például az „VOC – azaz az Ügyfél hangja”, „Veszteségek”, „Kanban”, „MVP – Minimális életképes termék” és „Retrospektív és stand-up”.

A konkrét, testreszabható tanulási célokról előzetes egyeztetés szükséges, így még cégre szabottabb megoldást tudunk kínálni Önnek!